En ren Caesar fri från nitrit

Varför serverar vi inte rätter med bacon och skinka?

I nästintill alla charkuterier tillsätter producenten konserveringsmedlet nitrit, som anses hämma tillväxten av bakterien clostridium botulinum och därmed motverka sjukdomen botulism. Som en bieffekt ger nitrit köttet en rosa färg.

Branschorganisationen British Meat Processors Association, BMPA rapporterade 2019 i tidningen The Observer om att nitrit inte alls behövs för att motverka botulism. Rapporten visar att bakterien kan överleva i charkuterierna även om maxnivån av nitrit inom EU tillsätts i produkten.

I bland annat Danmark, Finland och Italien har man länge tillverkat nitritfria charkprodukter i stor skala, utan några utbrott av botulism. Och i andra riskprodukter, som sill, gravad eller rökt lax och konserverade grönsaker är nitrit förbjuden, trots att dessa produkter har exakt samma möjlighet att utveckla bakterien.

Men varför fortsätter då matindustrin att tillsätta nitrit, när ämnet under lång tid misstänks vara cancerframkallande? I undersökningar som gjorts handlar det istället om att vi har blivit så vana den rosa färgen på charkuterierna att normalfärgad kött inte längre köps av konsumenten.

Vår egen Caesar

Vår Caesarsallad är tillbaka på menyn efter att vi har bytt ut bacon med nitrit till sapmigravad torkad ren vilket har gjort att även denna rätt nu är helt tillsatsfri och därav namnet En ren Caesar.

Läs mer om nitrit och dess bieffekter:
https://www.aktavara.org/nyheter/1803/skydda-oss-med--eller-mot--nitrit

Caesar.jpg



Föregående
Föregående

Nyhet! Naturliga läskedrycker från Törst

Nästa
Nästa

Är du vår nya medarbetare i Barkarby, Stockholm?