Uramaki, Wasabi, Gunkan?
Se filmen - "Alla minns vi första gången".
Nigiri
Klassisk sushi där animalisk eller vegetarisk skiva läggs på en kudde av sushiris, ofta med en klick wasabi mellan.
Futomaki
En så kallad sushirulle där ett noriark (torkat sjögräs) omsluter sushin och dess innehåll. Noriark är för övrigt otroligt nyttigt!
Uramaki
Omvänd sushirulle där sushi-riset omger innehållet. Serveras ofta med topping, som såser, örter eller kryddor.
Gunkan
Likt en futomaki men med riskudden i botten och resten av ingredienserna på toppen. Supergott!
Sashimi
Färsk fisk som serveras med färska grönsaker, såser och andra tillbehör. Himmelskt gott!
Inari
Friterad och fermenterad tofukorg fylld med sushiris. Serveras ibland med topping, exempelvis Goma.
Soja
Doppa sushin i sojan för en förhöjd smak. Du kan även röra ner en klick wasabi för kraftfullare smak.
Goma
Japansk sjögrässallad baserad på en ätlig alg. Mild smak och mycket näringsrik på vitaminer och mineraler.
Wasabi
Stark, japansk pepparrot som används i de flesta sushibitarna, förutom i de sötare sorterna.
Gari
Tunt skivad och inlagd ingefära som förtärs mellan sushibitarna för att neutralisera smaklökarna. Nyttigt och fräscht!
Edamamebönor
Kokta och saltade japanska soja-bönor. Ät som snacks eller som sidorätt till er sushi. Skidorna ska ni dock inte äta.
Äta med pinnar
Sushi äter ni med pinnar, hittar ni inte tekniken går det lika bra att äta med bestick eller med händerna. Gör dock ett försök med pinnarna först, ni var väl inte proffs på att hantera bestick från början heller? Så här håller ni förslagsvis pinnarna. Observera att det endast är den övre pinnen som ska vara i rörelse, den undre håller ni i ett fast och stabilt grepp.
...det går inte!
Skulle det nu vara så att du är kass på pinnar så är det ingen fara. Ät med fingrarna om du vill, det var faktiskt så allt började i Japan.