Hur vi tillsammans med producenterna hittar tillbaka till det naturliga
Färdigskalade räkor? Ja, de är goda. Men tyvärr är även dessa besudlade med diverse E-nummer. Framförallt konserveringsmedel och surhetsreglerande medel efter att räkorna har skalats. Det är inte restaurangerna som skalar dem. Även fast man som gäst kanske tror det, inte ens hos oss. Hur som helst. Efter att de är skalade, sätts de i en lag av vatten, salt och konserveringsmedel för lång hållbarhet i kylskåp. Samt surhetsreglerande medel för att stabilisera produktens ph-värde en längre tid. Förpackningen försluts och transporteras till butik eller grossist. Dessa transporteras sedan ut i 5 litershinkar. Av denna hink är nettovikten på räkorna cirka 2,5 kg, resten är lag.
För en tid sedan ställde vi frågan till vår leverantör, en av Sveriges största skaldjursproducenter - om de kan konservera räkorna naturligt i frysen istället för att tillsätta massa kemikalier. Vi berättade om vår vision och att vi tyvärr måste sluta köpa in deras räkor, om de inte tar fram en tillsatsfri produkt åt oss. Eftersom vi lovade, vid ett bra resultat, att fortsätta köpa in cirka 5 ton räkor årligen fick vi dem att testa denna ”nya” konserveringsmetod, nedfrysning i vanligt saltlag utan minsta kemikalie.
Ett par veckor senare ringde deras säljare upp och var lyrisk:
“Den här produkten blev ju till och med bättre än vår vanliga!”
Efter att de hade gjort sina lagstadgade hållbarhetstester och dokumentation skickade de en kartong till oss för oss att testa. De hade rätt, den var godare! Speciellt när man vet att den är 100% naturlig och tillsatsfri. Vi bad dem återkomma vid start av produktion av produkten. Härligt, kanonbra!
Ett par veckor senare ringer säljaren upp och informerar att de fått bakslag ”uppifrån”. Tydligen så var det inte särskilt smart att lansera en ny, naturlig produkt. Vad skulle kunderna då tro om deras standardprodukt? Ridå.
Efter ett längre samtal där jag förmådde dem att låta oss prova denna produkt under en tid i smyg. För att bevisa att "framtiden är historia", att gästerna vill återgå till det naturliga och rena och att det är nog med kemikaliecocktails i maten.
En vecka senare ringer säljaren upp mig och informerade att de gått med på att låta oss, som enda kund i Sverige, testa produkten. Han berättade även, som kuriosa, att han hade tagit upp detta med sina tonårsdöttrar vid matbordet hemma. Om hur förvånad han blivit av det överväldigande gensvaret han fick till fördel för de tillsatsfria räkorna. Han blev tyst en stund och tillade eftertänksamt. “Det kanske är tonåringarna vi ska rådfråga kring produktutvecklingen framöver?” En alldeles utmärkt reflektion enligt mig. Denna tillsatsfria produkt finns bara på Råvara, vi haft den snart ett år och både både vi och våra gäster är väldigt nöjda.
/Anders Hellman, Råvara