Ingefära är väl ”ingen fara”, eller?

Sushi ska egentligen vara den renaste och ärligaste maten, där färska råvaror används och tar smakutrymme. Idag är det tyvärr inte så. Inte ens i närheten.

Den västerländska socker och fettindustrin samt de kommersiella krafterna har tyvärr tagit grepp även om sushin. Friterade makirullar, översockrat sushiris, industrifärgat sjögräs och fiskrom, wasabi som inte innehåller ett uns wasabi etc. Listan kan göras lång. Det mest tragiska är dock ingefäran.

Råvara beslutade under 2019 att vara 100% tillsatsfria år 2021. Då påbörjades en lång resa att byta ut samtliga ingredienser i våra menyer som har någon form av onaturlig tillsats. Allt från kryddor till huvudingredienser. Vissa produkter har varit lätta att byta ut, andra nästintill omöjliga. Vi har, tillsammans med våra samarbetspartners, dammsugit marknaden på produkter som motsvarar våra krav.

Den inlagda ingefäran var dock en svår nöt. Den är fullproppad med kemikalier som konserverar, eller på annat sätt stabiliserar produkten på konstgjord väg. Detta för att möjliggöra förvaring i rumstemperatur nästintill lika länge som en konservburk tonfisk. Gäller alla märken, från alla producenter och leverantörer. Tro oss, vi har undersökt.

Den annars så hälsosamma ingefäran har nu blivit en kemikaliebomb för vår inre miljö. Detta för att den kommersiella kedjan ska kunna tillverka, transportera och lagerhålla produkten så billigt och kostnadseffektivt som möjligt. Så, var finns denna ingefära? Garanterat på 99% av alla världens sushirestauranger. Yammi!

unsplash-image-43seK8CwOGM.jpg
 

Så. Vad gör vi på Råvara?

Åsa, vår hjälpsamma kontakt på Martin & Servera som ofta är del i sökandet av tillsatsfria råvaror till oss, tipsade oss om att ta kontakt med Anna på Grönsaksfabriken i Umeå. Vi förklarade vår vision för Anna och frågade om hon kunde hjälpa oss att ta fram en tillsatsfri ingefära som vi kan använda på Råvara.

Färsk, oskalad ingefära

Anna och hennes medarbetare på Grönsaksfabriken gillade vår vision och har sedan dess experimenterat med färsk, oskalad, ingefära. De har skalat, skivat, tärnat, kokat, lagrat och laborerat fram och tillbaka. Efter flera prover och många korrigeringar har vi nu, ett år senare, kommit fram till en absolut fantastisk produkt, med exakt rätt tjocklek och tuggmotstånd. Ingefäran har perfekt styrka och syrlighet samt en viss sötma. Resultatet blir en otroligt uppfriskande smakexplosion av just, ingefära. Ingefäran är skalad för hand i Grönsaksfabriken i Umeå, tunt skivad och inlagd med enbart traditionella ingredienser. Ingredienser som även våra far och morföräldrar använde, långt innan de kemikaliska E-numrenas framfart.

Såklart har denna produkt ett betydligt högre pris, då vi hoppat över allt det kommersiella beskrivet ovan, men det tycker vi det är värt! Kom och testa själv, hos oss på Råvara.

Föregående
Föregående

Hur vi tillsammans med producenterna hittar tillbaka till det naturliga

Nästa
Nästa

Hello BODEN!