Såhär gör vi vår tillsatsfria majo!

Har ni prövat röra ihop en majonnäs hemma någongång? Det är både enkelt och billigt! Det enda som krävs är ett ägg, olja, några droppar vinäger (eller citrusfrukt) och lite salt. Eventuellt krossade senapsfrön och kanske någon krydda för att göra den lite speciell och mer passande till specifika maträtter. Så gör vi våran majo på Råvara. Majon håller sig fräsch någon månad i kylskåp, så länge man använder rena redskap och inte rör om den alltför mycket när den är klar.

Sen finns det såklart ett ännu lättare sätt. Att köpa färdig majonnäs i butik.

Eller?

Man kan ändå fascineras över hur man lyckas förstöra en så klassisk, enkel och billig produkt för att sedan försöka bygga upp den igen, med ännu billigare råvaror.

Om man vänder på samtliga majonnäsförpackningar i butikshyllan, så finner man ”vatten” som den volymmässigt näst största ingrediensen, efter olja. Varför då? Jo, för att vatten är ÄNNU billigare än olja. Men ni vet alla vad som händer om man försöker blanda vatten med olja, det blir inte så bra... Lösningen är att tillsätta en mix av kemiska E-tillsatser som emulgeringsmedel, förtjockningsmedel och stabiliseringsmedel för att få tillbaka konsistensen.

För att sen inte behöva använda ett par droppar dyr vinäger för syran, så tillför man E-330. Bakom betäckningen döljer sig citronsyra, som inte har något som helst samband med citron, om man nu skulle tro det. Citronsyra är ett surt vitt pulver som framställs genom kemiska processer med hjälp av jäst- eller mögelsvampar.

Smaken då? Den löser de med att tillsätta aromer, socker och diverse kryddor. Till sist är det bara färgen som återstår, där används E-160a.

Till sist så måste de även göra något åt den dyrbara logistikhanteringen kylvaror innebär för matindustrin, samt den oförsvarligt korta hållbarheten på bara någon månad. De kemiska tillsatserna Kaliumsorbat och Natriumbensoat, oftast förtecknade med E202 och E211, löser problemet.

Vi tycker att det är tråkigt att producenterna förskönar dess produkter till något de inte är med slogans och namn som tex “Äkta Manjonnäs”. Vi på Råvara tror på färska råvaror och maträtter utan tillsatser. Gå in på ”tillsatsappen” och läs om kända hälsorisker kopplade till olika E-nummer.

Föregående
Föregående

Nu etablerar vi oss i Stockholm!

Nästa
Nästa

Nu uppdaterar vi menyn