Vad är ett naturvin och hur hittar man dessa?

Vin - den historiska, mytomspunna och mest naturliga dryck som finns. Eller?

De äldsta spåren av vinframställning har funnits i Georgien cirka 6000 år fkr. Troligen kom man på en form av vin efter att vindruvor gått sönder och fått stå i en behållare en tid. Fram till idag har denna slumpartade vinframställning utvecklats till en avancerad teknik och en kommersiell jätteindustri.

Idag finns strikta krav att samtliga ingredienser ska finnas med på ingrediensförteckningar, oavsett mängd eller beståndsdel, på samtliga produkter inom livsmedel som säljs inom EU. Till och med vatten måste finnas med. Det finns dock ett undantag för alkoholhaltiga drycker över 2,25%.

All alkoholhaltig dryck som säljs i europa är inte bara undantagna av restriktionerna, det är även förbjudet enligt EU att skriva ut innehållet i drycken.

Vinindustrin har blivit en av Sydeuropas viktigaste industri. Den skapar miljontals arbeten och fyller på en betydande del av stora och mäktiga länders statskassor. Att behålla mystiken och romantiken drycken anser EU går före transparens konsumenternas fria vilja.

Sverige, som inte har någon betydande vinframställning, är en av de länder som trycker på att det måste till en ändring. Det är både vilseledande och respektlöst mot oss konsumenter, som vill ha möjlighet att välja produkt efter innehåll. Inte ens en standardiserad näringssammansättning tillåts på produkten.

Sanningen bakom förbudet är att vin inte alls är lika naturligt och romantiskt som de vill få oss att tro. Ofta är det mer tillsatser i ett glas vin än i en burk läsk. Redan vid skörd börjar tillsatser tillsättas, i form av jäststopp, så att vinet inte ska börja spontanjäsa. Sen tillsätts speciella jästsvampar, när vinmakaren vill få igång jäsningen. Jästsvampar som för övrigt har blivit en miljardindustri. Dessa svampar kan ge en slutlig karaktär på vinet som är långt ifrån det naturliga för just den druvan, läget, klimatet och jordmånen den odlas i. Förutom jästsvampar så är det i dagsläget tillåtet att tillsätta hela 63 olika tillsatser i ett vin. Följer vinmakaren de EU-ekologiska kraven får ”endast” 42 tillsatser tillsättas.

Men hur ska man då veta vad som är ett naturligt vin och vad som inte är det?

Först och främst kan ni direkt välja bort viner under 100-lappen. Som med alla andra livsmedel så kostar ärliga produkter mer än de kemikalstinna substituten. Tråkigt men sant. Dock kan ni hitta riktigt bra naturligt framställda viner för i prisspannet 100-200 kronor. Så, man behöver inte bli ruinerad för att dricka den naturliga varianten.

Till vår hjälp finns det även många olika certifieringar, förutom det EU-ekologiska gröna lövet som ändock tillåter ganska mycket fusk och tillsatser. De mest strikta certifieringarna är ”AB” och Demeter, vilka vinentusiasterna bör leta efter om man vill dricka ett så naturligt vin som möjligt. Vinmakarna följer de biodynamiska principerna vid vinframställning och tillsätter endast minsta möjliga tillsatser för att stabilisera vinet. Givetvis används inga kemikalier i odlingen och skörden sker för hand.

Under 2020 har vinmakare från Frankrike, som vill bevara och stärka vinet i dess naturliga form, gått ihop och lanserat världens första godkända certifiering för vad som i folkmun brukar kallas för Naturvin. Den nya certifieringen för naturvin heter ”Vin Methode Nature” och nu börjar vi verkligen närma oss det som EU, med lagar och förbud, vill förmå oss att tro samtliga viner är.

Fråga på Systembolaget om vilka viner som har naturlig framställning om ni vill dricka ett gott glas vin till middagen. På Råvara i Luleå Centrum serverar vi givetvis endast viner som klassas som Naturvin.

vineyards-hills-in-late-summer_t20_ooZP93.jpg
naturvin-ravara-glas.jpg
young-woman-grapes-glass-of-wine-tasting-juicy-grapes-dessert-wine-delicious-food-alcohol-dishes_t20_KAeYnZ.jpg
Föregående
Föregående

Våra björnar söker nya hem

Nästa
Nästa

Vi kan inte få nog av avokado